Η ιστορία της Χορωδίας

Το ξεκινημα

sample imageΜε την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών το ακαδημαϊκό έτος 1967-1968 έγιναν οι πρώτες προσπάθειες δημιουργίας χορωδίας. Το 1984 μια ομάδα υπαλλήλων υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Σταμάτη Βασιλαντωνόπουλου ξεκινάει μια νέα προσπάθεια και συμμετέχει στις εκδηλώσεις του Πανεπιστημίου. Από το Νοέμβριο του 1986  στην ομάδα εντάσσονται μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και φοιτητές. Η τετράφωνη μικτή χορωδία δίνει τις πρώτες συναυλίες εκτός Πανεπιστημιακού χώρου. Σημαντικός σταθμός στην πορεία της είναι η επίσημη καθιέρωσή της ως καλλιτεχνικού οργάνου του Πανεπιστημίου Πατρών το 1994. Από το 2000 η χορωδία, που σήμερα αριθμεί περίπου 60 μέλη, πλαισιώνεται από ολιγομελή ορχήστρα διαφόρων οργάνων. Η χορωδία λειτουργεί  στο  πλαίσιο  της  Διεύθυνσης  Φοιτητικής  Μέριμνας.

 

Σημαντικοι σταθμοι

sample image

Η Χορωδία έχει δώσει πολλές συναυλίες και έχει λάβει μέρος σε συναντήσεις χορωδιών, Φεστιβάλ και Πανεπιστημιάδες σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό, αποσπώντας τιμητικές διακρίσεις και άριστες κριτικές. To Μάιο του 2014 τιμήθηκε με το 3ο βραβείο στο 7ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία της ήταν ενδεικτικά:

-          τα αφιερώματα που πραγματοποίησε στους: Μάνο Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρο Ξαρχάκο, Χρήστο Λεοντή, Ηλία Ανδριόπουλο, Μίμη Πλέσσα κ.α. πολλά από τα οποία τίμησαν με την παρουσία τους οι ίδιοι οι δημιουργοί.

-          η διοργάνωση εκ μέρους του Πανεπιστημίου και από κοινού με το Δήμο Πατρέων, ανοιχτής εκδήλωσης για την Πανευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής τον Ιούνιο του 2014 στην Πλατεία Γεωργίου μπροστά στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, η οποία εντάχθηκε στον εορτασμό των 50 χρόνων από την ίδρυση του Πανεπιστημίου Πατρών.

-          οι συναυλίες στη Βόννη της Γερμανίας, στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και στο Παλέρμο της Σικελίας

-          η συμμετοχή της στο 8ο και 9ο  Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου στη Σύρο, όπου τραγούδησε σε σύμπραξη με πολλές χορωδίες της Ελλάδας και του εξωτερικού σε ένα μεγάλο χορωδιακό σύνολο 300 και πλέον χορωδών υπό τη διεύθυνση των: John Rutter, Grigor Palikarov και Peter Tiboris

Η χορωδία έχει παρουσιάσει αποσπάσματα από τα Carmina Burana του Carl Orff σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πάτρας, Βραδιές Λυρικού Τραγουδιού σε συνεργασία με τον αείμνηστο βαθύφωνο Γιώργο Παππά, συνεργάστηκε με την Ορχήστρα Πατρών στη Φαντασία του Μπετόβεν και πραγματοποίησε αφιέρωμα στο Μανώλη Καλομοίρη με την παρουσία της εγγονής του μουσουργού.

Η ΧΠΠ δείχνοντας την κοινωνική της ευαισθησία, πραγματοποίησε επίσης συναυλίες για την ενίσχυση του έργου της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, του Θεραπευτικού Παιδαγωγικού Κέντρου «Η Μέριμνα», της Κίνησης «Πρόταση», του συλλόγου Αγκαλιάζω και άλλων φορέων.

ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Πρόεδροι τις χορωδίας διετέλεσαν οι:  Τζίνα Παπασπύρου – Τσαρδάκα, Αρχιτέκτων Μηχανικός – Βιολόγος (1984-1994),  Γρηγόρης Αντωνακόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (1994-2004) και Ευάγγελος Βιτωράτος, Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής (2004-2011). Από το 2011 πρόεδρος είναι ο Βασίλης Στυλιανάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών

Διευθυντές της Φοιτητικής Μέριμνας και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Χορωδίας ήταν οι: Σπηλιόπουλος  Κωνσταντίνος, Τσιμπούρη Ελένη και Κοσμοπούλου Αθηνά και ο  Πανίτσας Κωσταντίνος.

Καλλιτεχνικός  Διευθυντής από  το  1983 έως το 2010 ήταν ο Σταμάτης  Βασιλαντωνόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Τεχνολογίας Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Από το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 την Καλλιτεχνική Διεύθυνση έχει η Λίνα Γερονίκου, διπλωματούχος Μονωδίας και Ανώτερων Θεωρητικών και πτυχιούχος του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

ΣΗΜΕΡΑ

Με την αμέριστη συνδρομή και συμπαράσταση των Πανεπιστημιακών Αρχών και το κέφι των μελών της, η Χορωδία του Πανεπιστημίου συνεχίζει την εκπλήρωση των στόχων της: να μεταδίδει την αγάπη για τη μουσική και το χορωδιακό τραγούδι,να ανταποκρίνεται επιτυχώς σε προσκλήσεις για εμφανίσεις σε άλλες πόλεις, αποτελώντας έτσι πολιτιστικό πρεσβευτή του Πανεπιστημίου Πατρών και να προσκαλεί άλλες χορωδίες της χώρας μας και του εξωτερικού.